Přeskočit na hlavní obsah

Příprava na SCJP ve dvou krocích

Nedávno jsem si u Sunů udělal Java certifikaci - SCJP, takže se teď mohu směle ohánět titulem Sun Certified Programmer for the Java Platform, Standard Edition 6. Pro všechny, kteří to chtějí také zkusit, zde mám pár studijních tipů. Nechci se tu zabývat otázkami k čemu je nebo není taková certifikace dobrá, ale rád bych se s vámi podělil o své poznatky k přípravě na tuto certifikaci a vlastní zkoušce.

Krok jedna - učení

Na zkoušku jsem se připravoval přibližně jeden měsíc. Začal jsem tím, že jsem si přečetl knihu SCJP Sun Certified Programmer for Java 6 Exam 310-065 (PDF verze koluje i na internetu). Knížka je napsaná čtivě a řazení témat mi vyhovovalo. Navíc na konci každé z 10 kapitol je "Two-Minute Drill" - zopakování nejdůležitějších informací v bodech a také test na procvičení daného okruhu témat.

Krok dva - cvičení

Druhým a podle mého tím nejdůležitějším krokem je řešení testovacích otázek (mock tests) v různých programech. Ze začátku jsem používal Inquisition a otázky pro etsviewer. K závěru jsem přešel na program ExamLab for SCJP, kde je prostředí skoro na 100 % shodné s tím, které uvidíte u zkoušky. Program ExamLab obsahuje také celkem užitečné PDF-ko s nejdůležitějšími tématy shrnutými v bodech a s vykopírovanými částmi Java API, které se ke studiu hodí. Nevýhodou ExamLabu je, že si nemůžete říct, že máte jen půl hodinky čas, tak si uděláte 10 otázek a hned vyhodnotíte. ExamLab obsahuje 5 plných testů (po 72 otázkách) - takže byste si na jeden měli vyhradit cca 3 hodinky (plus další čas na projití otázek s vysvětlením).

Pomocníci ke studiu

Jako velice užitečnou pomůcku jsem při přípravě na SCJP shledal Java dokumentaci ve formátu CHM (Microsoft Compiled HTML Help). Jednak se dala použít i když jsem byl zrovna offline a také se v ní velice jednoduše vyhledává.

Další pomůcka byla mind-mapa, kam jsem si poznamenával např. věci na které si dát pozor. Použil jsem program FreeMind a moje poznámky si můžete stáhnout (i když spíš doporučuji vytvořit si vlastní mind-mapu).

Závěr

Zkouška se mi díky průpravě v ExamLabu (a dalších mock testech) vydařila na 94 % a z povoleného času jsem vyčerpal jen něco málo přes polovinu, takže ještě jednou opakuji - cvičit, cvičit a zase cvičit mock testy.

Co mě během zkoušky trochu překvapilo bylo, že když se chcete vrátit k otázce typu Drag&Drop musíte tuto otázku zodpovědět celou znovu (vámi dříve vyplněné řešení je smazáno) - v tomto se reálné prostředí liší od toho, které poznáte v ExamLabu.

Odkazy

Testy:

Pomocníci:

Informace o certifikaci:

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Three ways to redirect HTTP requests to HTTPs in WildFly and JBoss EAP

WildFly application server (and JBoss EAP) supports several simple ways how to redirect the communication from plain HTTP to TLS protected HTTPs. This article presents 3 ways. Two are on the application level and the last one is on the server level valid for requests to all deployments. 1. Request confidentiality in the deployment descriptor The first way is based on the Servlet specification. You need to specify which URLs should be protected in the web.xml deployment descriptor. It's the same approach as the one used for specifying which URLs require authentication/authorization. Just instead of requesting an assigned role, you request a transport-guarantee . Sample content of the WEB-INF/web.xml <web-app xmlns="http://xmlns.jcp.org/xml/ns/javaee" xmlns:xsi="http://www.w3.org/2001/XMLSchema-instance" xsi:schemaLocation="http://xmlns.jcp.org/xml/ns/javaee http://xmlns.jcp.org/xml/ns/javaee/web-app_3_1.xsd" version="3.1

Ignore the boring SSH error message - Host identification has changed!

The problem If you work with virtual machines in clouds, or you run an SSH server in Docker containers, then you've probably met the following error message during making ssh connection: (I'm connecting through SSH to a docker container) ~$ ssh -p 8822 root@localhost @@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@ @ WARNING: REMOTE HOST IDENTIFICATION HAS CHANGED! @ @@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@ IT IS POSSIBLE THAT SOMEONE IS DOING SOMETHING NASTY! Someone could be eavesdropping on you right now (man-in-the-middle attack)! It is also possible that a host key has just been changed. The fingerprint for the ECDSA key sent by the remote host is SHA256:smYv5yA0n9/YrBgJMUCk5dYPWGj7bTpU40M9aFBQ72Y. Please contact your system administrator. Add correct host key in /home/jcacek/.ssh/known_hosts to get rid of this message. Offending ECDSA key in /home/jcacek/.ssh/known_hosts:107 remove with: ssh-keygen -f "/home/jcacek/.ssh/know

Enable Elytron in WildFly

Steps to enable Elytron in WildFly nightly builds. There is an ongoing effort to bring a new security subsystem Elytron to WildFly and JBoss EAP. For some time a custom server profile named standalone-elytron.xml  existed beside other profiles in standalone/configuration directory. It was possible to use it for playing with Elytron. The custom Elytron profile was removed now.  The Elytron subsystem is newly introduced to all standard server profiles. The thing is, the Elytron is not used by default and users have to enable it in the subsystems themselves. Let's look into how you can enable it. Get WildFly nightly build # Download WildFly nightly build wget --user=guest --password=guest https://ci.wildfly.org/httpAuth/repository/downloadAll/WF_Nightly/.lastSuccessful/artifacts.zip # unzip build artifacts zip. It contains WildFly distribution ZIP unzip artifacts.zip # get the WildFly distribution ZIP name as property WILDFLY_DIST_ZIP=$(ls wildfly-*-SNAPSHOT.zip) # un